{ "title": "Amonyum Fosfat Formülü", "image": "https://www.fosfat.gen.tr/images/Amonyum-Fosfat-Formulu-91.jpg", "date": "19.01.2024 02:09:20", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Amonyum Fosfat Formülü, kimyasal ismi \"phosphoric acid ammonium salt\" ve \"di ammonium phosphate\"olarak bilinen amonyum fosfatın formülü ise şu şekilde yazılmaktadır. \" (NH4) 2HPO4 şeklinde yazılır. Amonyum fosfatın görüntüsü aynen bir kristalimsi ve hiç kokusu bulunmayan toz halinde mevcut olan tipte bulunmaktadır. Amonyum fosfatın sıklıkla kullanılan biçimi DAP kısaca di amonyum fosfat formülüdür. Amonyum fosfatın formülü çoğunlukla gübre yapımında kullanılmaktadır. Gübre yapımı iki besin ile oluşmaktadır, bunlardan birincisi %18 oranında azot (N), %46 civarında fosfor (P) bulunmaktadır. Gübrenin içerisinde mevcut olan azot amonyum (NH4) formunda oluştuğu için genellikle bitkilerin daha yeni gelişme döneminde büyük etki göstermektedir. Yapısı itibari ile amonyum fosfat formülü kullanılarak elde edilen gübrenin azot oranı toprağın altında iken, bitkinin ihtiyacı olan bütün yaşamsal ihtiyaçları karşılayamayabilir.

Amonyum Fosfat Formülünün Kullanım Yerleri Nelerdir?

Çoğunlukla amonyum fosfat dünya üzerindeki her ülkede olduğu gibi, bizim ülkemizde de fosforlu gübre olarak kullanılmaktadır. Özellikle bitkilere bir besin takviyesi olan fosfor, bitki yeni gelişmeye başladığı dönemde köklerinin daha iyi gelişmesine yardımcı olmaktadır. Çünkü bitkinin kendi enerji metabolizması fosfora daha fazla ihtiyaç duymaktadır.

Eğer amonyum fosfat formülü yeterli derinlikte ya da yeterli miktarlarda uygulanmazsa, bitkide fosfor eksikliği meydana gelmektedir. Ayrıca bu bitkinin hem kalitesi hem de verimi oldukça düşmektedir. Bunun için mutlaka gübrelemeye daha çok önem verilmeli, hatta bu yöntemler daha itinalı bir şekilde kullanılmalıdır.

Amonyum Fosfat Formülünün Kullanım Şekli Nasıldır?

Amonyum fosfat çoğunlukla pH değeri özellikle yedi buçuk üzerinde olmalı ve kireçli olan toprak tipi kullanıldığı zaman etkisi triple süper fosfat (CA) (H2PO4) 2. H2O ya göre çok daha fazladır. Amonyum fosfat formülünde genellikle fosforun belli bir oranı diğer fosfor bulunan gübrelerde olduğu gibi kireçli topraklarda bolca kalsiyum (CA) ile birleşmektedir. Daha sonra bitkileri tarafından alınamayacak form haline dönüşmektedir. Sadece toprak içerisinde birtakım fizyo kimyasal süreç sonrasında amonyum fosfat yeniden yaratıcı formuna dönüşebilir. Toprağın üzerinde bulunan amonyum fosfat özellikle yağışların bol olduğu dönemlerde toprağın yaklaşık olarak 5 ya da 6 cm'ye kadar derinliğine ulaşabilmektedir. Bu nedenle amonyum fosfatın mutlaka bitkinin ekim derinliğinin tam olarak 5 ya da 6 cm arasında boşluk kalacak şekilde yapılması önerilir.
" } ] }