{ "title": "Amonyum Fosfat Özellikleri", "image": "https://www.fosfat.gen.tr/images/Amonyum-Fosfat-Ozellikleri-51.jpg", "date": "20.01.2024 18:18:03", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Amonyum Fosfat Özellikleri; Amonyum, amonyaklı olan tuzlarda maden rolü oynar. Suda çözünme oranı yüksektir. Su ile tepkimeye girerek amonyum iyonunu meydana getirir. Amonyumun sulu çözeltisine amonyum hidroksit denir. Amonyum zayıf baz özelliğindedir. Amonyum; asitler ile direk tepkimeye girer ve sonuçta amonyum tuzlarını meydana getirir. Amonyum tuzları; amonyum asetat, amonyum bikarbonat, amonyum biforür, amonyum bisülfür, amonyum fluorür, amonyum fosfat, amonyum klorür, amonyum iyodür, amonyum kromat gibi birçok sayılabilir.

Amonyum fosfat özelliklerinin ilk sırasında kimyasal köklerinin birleşmesi ile meydana gelmesi yer alır. Sembolü (NH4) H2PO4' dür. Diğer ismi ise amonyum dihidrojen fosfattır. Amonyum fosfatın molekül ağırlığı; 115,03'tür. Amonyum fosfat; azot ve fosfor iki önemi büyük olan elementleri yapısında bulundurduğundan önemlidir. İki çeşit amonyum fosfat vardır.

Amonyum fosfat türleri
Amonyum fosfatın üretilebilmesi için ilk olarak trikalsiyum fosfat kullanılır ve elektrik fırınında fosfor eldesi olur. Fosfor su buharı ile muamele edilir. Ardından fosforik asit haline gelir. Fosforik asit sembolü H3PO4'tür. Fosforik asidin belirli bir miktarda amonyak ile muamelesi sonucunda amonyum fosfat eldesi olur. Tüm bu işlemlerin yapılabilmesi için yüksek miktarda elektrik enerjisi ihtiyacı vardır. Amonyum fosfat gübrelerinin yapısında %11 ile %14 arasında azot ve hemen hemen %48 oranında fosforpentaoksit bulunur. Fosfor penatoksitin formülü; P2O5'tir.

Amonyum Fosfat Özellikleri Nelerdir?
Amonyum Fosfat Gübre Olarak Kullanılır?

Gübre bitkilerin beslenmesinde ihtiyaç olan kimyasal elementleri sağlama amacı ile toprağa ilave edilen maddelerdir. Bitkilerin büyümeleri ve yaşamlarını devam ettirmeleri için topraktan bazı elementleri almaları gerekir. Elementlerin ya da bileşiklerin bazıları toprakta her zaman yeterli olmaz. Bu gibi durumlarda gübre ilavesi şart olur. Bitkinin ihtiyacı olan elemenlerden bazıları; azot, fosfor, potasyum, sülfür, demir, bakır, fosfat, magnezyumdur. En önemlileri ise azot, fosfat ve potasyumdur.
" } ] }