{ "title": "Fosfat Testi", "image": "https://www.fosfat.gen.tr/images/Fosfat-Testi-83.jpg", "date": "21.01.2024 02:02:34", "author": "Burak çobanoğlu", "article": [ { "article": "Fosfat Testi; Kanda fosfat düzeyinin yükselmesi veya azalması durumunda bazı hastalıklar meydana gelecektir. Doku ve hücrenin içindeki fosfat dışarı çıkıp kana karışması halinde fosfat seviyesi yükselecektir. Fosfat testi neden yapılması gerekir, nasıl yapılır?

Fosfat Testi Ne Durumda İstenir

Kemik hastalığı olan kişilerden istenmektedir. Kişide bulunan D vitaminindeki anormalliklerde sebebinin ne olduğunun bulunabilmesi için yine fosfat testi istenecektir. Kronik böbrek rahatsızlığı olan kişilerde fosfat düzeyine bakılması gerekmektedir. Ayrıca kişide paratiroid bezlerinin çalışıp çalışmadığı fosfat testi sonucuna göre belirlenebileceği için kişiden fosfat testi yaptırması gerektiği belirtilir.

Fosfat Testi Nereden Yapılır

Fosfat testi, koldan alınan kandan ve bir gün boyunca birikmiş olan idrar ile yapılmaktadır. Kan alım saati test için önemlidir. Çünkü, sabah saatlerinde düşük olabilen fosfat akşama doğru yükselerek seviye derecesini değiştirebilmektedir. Test için kan alımı doktorun önerdiği zaman yapılması gerekmektedir. Test sonucunda çıkacak olan değerler yapılan laboratuvara göre değişiklik gösterebilmektedir. Fosfat test sonucu doktor tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğüne göre ilaç tedavisi verilebilmektedir.
" } ] }