{ "title": "Kalsiyum Fosfat", "image": "https://www.fosfat.gen.tr/images/Kalsiyum-Fosfat-31.jpg", "date": "21.01.2024 03:56:29", "author": "ufuk engin kulak", "article": [ { "article": "
Kalsiyum Fosfat, Kimyasal formülü Ca3(PO4)2 ile gösterilen, yapısında metafosfatlar ve özellikle hidrojen veya hidroksit iyonlar ile kalsiyum iyonları bulunan bir mineral ailesine verilen isimdir. Birçok farklı formu bulunur ve farklı alanlarda kullanılırlar. Kalsiyum fosfat mineral ailesine verilen genel isimdir ve bir kemiğin yüzde yetmişi bir kalsiyum fosfat minerali olan hidroksiapaptitten oluşur. Örneğin diş minesinin büyük bir kısmı kalsiyum fosfattan meydana gelmektedir.

Kalsiyum Fosfat yararları: Temel minerallerin önemli bir bölümünü oluştururlar ve sağlığımızı desteklemede önemli rol oynamaktadırlar. Vücudumuz sürekli olarak eski ve hasar görmüş kemikleri yeniler. Bunda vücuda kalsiyum alımının önemli bir etkisi vardır. Aldığımız yiyeceklerde yeteri kadar kalsiyum fosfat bulunmuyorsa, vücudumuzdaki kemikler yenilenemeyecek, yorgun düşecek ve sonuçta zayıflayacaktır. Bu nedenle kalsiyum fosfatın dengeli alımı kemik sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca yapılan son araştırmalara göre, kalsiyum fosfatın osteoporoz tedavisinde de etkili olduğu görülmüştür.

Yetişkinler günde 1000 miligram kalsiyum tüketmelidir. 50 yaş üstü kadınlar ve 70 yaş üstü yetişkinler günlük kalsiyum tüketimini 1200 miligrama yükseltmelidirler. Kalsiyum fosfat alımının en kolay yolu, az yağlı süt ve süt ürünleri, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler gibi gıdalardır. Doğal yiyecekler yoluyla kalsiyum fosfat alımının dışında, kalsiyum takviyesi yoluyla da kalsiyum fosfat tüketimi mümkündür ancak bazı insanlarda kalsiyum takviyesi kullanımı gaz, kabızlık, şişkinlik gibi yan etkiler yapabilmektedir.

Kalsiyum fosfatın bir diğer yararı ise kolorektal kanser gibi bazı hastalıkların riskinin azalmasıdır. Kalsiyum fosfat sinir sisteminin dengelenmesini de yardımcı olur.
" } ] }