{ "title": "Kodein Fosfat", "image": "https://www.fosfat.gen.tr/images/Kodein-Fosfat-13.png", "date": "19.01.2024 15:54:45", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Kodein fosfat, afyon bitkisinden elde edilen bir alkaloit olmaktadır. Diğer adıyla metil morfin olarak kullanılmaktadır. Kodein'de 5, 6, 9, 13 ve 14 numaralı karbonlar asimetrik şekilde olmaktadır. Alkolde bulunan %2'lik çözeltisi polarize ışığı sola çevirmektedir. Kodein fosfat ilk olarak 1832 yılında Fransız kimyager Robiquet tarafından bulunmuştur. Bu dönemden 1880 yılına kadar herhangi bir tedavi amacıyla kullanılmamıştır. İlaç olarak kullanım alanları yaygın olmaktadır. Çocuklarda kullanılmasında bir zarar görünmeyen kodein fosfat genellikle;
İlaç formunda kullanırken kodein iğnelerinin yanı sıra oral yoldan kullanım içinde formları bulunmaktadır. Kodein pahalı olarak bulunduğundan ve fazla mutluluk vermediği için alışkanlık meydana getirecek derecede kullanılmamaktadır. Kodeine olan bağlılık morfinden daha geç başlamaktadır. Bazen nevraji benzeri hastalıklarda uzun süren tedavi gerekebilmektedir. Böyle dönemlerde alışkanlık olabilmektedir. Ancak bu durumda dahi diğer ilaçlara nazaran vazgeçirmek daha basit olmaktadır.

Kodein fosfat tedavide nasıl tepkime gösterir?

Kodein maddesi ağrı kesici özelliğinin kullanılması morfin gibi beyin üzerinde etki göstermektedir. Kodein fosfat kullanana kişilerde fiziksel tepkilerde değişim gözlemlenebilmektedir. Ancak çoğu hastada morfin almış gibi ekstrem neşe göstermemektedir. Şiddetli öksürüklerin tedavisinde ise kodein maddesi beyinde bulunan öksürük mekanizmasını kısıtlamaktadır. Bir nevi blokaj uygulaması yapmaktadır. Ancak bu durumda solunum yollarında salgı birikimine neden olmaktadır. Kodein fosfat kullanan kişilerde kabızlık meydana gelmesinin nedeni ise bağırsak hareketlerine müdahale etmesinden kaynaklanmaktadır.

Kodein fosfat fazlalığı

Kodein fosfat fazlalığı diğer ilaçlarda olduğu gibi yan etkiler gösterebilmektedir. Aşırı kodein kullanımı sonucunda zehirlenme meydana gelmiş ise hastanın midesinin yıkanması gerekmektedir. Eğer bilincini kaybetmemiş ise ayık tutulmaya çalışılmalıdır. Bunu da konuşarak dikkatini dağıtarak yapabilirsiniz. Ayrıca bilinci açık şekildeyken kusmasını sağlayarak midesini boşaltabilirsiniz. Nadiren panzehir olarak potasyum permanganat kullanılmaktadır. Kodein astım hastaları için tehlikeli olmaktadır.

Kodein fosfat içeren ilaçlar
Ancak şunu unutmamak gerekmektedir. Bu ve benzeri ilaçlar doktor tavsiyesi üzerine kullanılması gerekmektedir. Her ilaç her kişide aynı etkiyi ya da faydayı gösterecek diye bir durum olmamaktadır. Aşırı kullanımlarında faydadan çok zarar görme ihtimali yüksek olmaktadır.
" } ] }