{ "title": "Magnezyum Fosfat Formülü", "image": "https://www.fosfat.gen.tr/images/Magnezyum-Fosfat-Formulu-18.png", "date": "20.01.2024 15:36:16", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Magnezyum Fosfat Formülü; Magnezyum fosfat %22.5 fosfor, %8.8 oranında magnezyum birleşmesi ile meydana gelir. Magnezyum fosfat bileşiği suda çözünebilme niteliğine sahiptir. Mg minerali +2 yüküne sahip, PO4 kimyasal kökü ise -3 yüküne sahiptir. Kimyada bileşik formülü oluşturma yöntemine göre magnezyum mineralinin yükü (Değerliliği) fosfat kökünün altına, fosfat kökünün yükü (Değerliliği) magnezyum mineralinin altına yerleşir. Bu iki mineralin birleşmesi ile kimyasal formülü Mg3(PO4)2 olan magnezyum fosfat formülü bileşiği meydana gelir.

Magnezyum Fosfat Formül Özellikleri Nelerdir?

Magnezyum (Mg); Atom numarası 12'dir. Atom ağırlığı 24,30'dur. Özkütlesi (Yoğunluğu) 1,7'dir. Atom kütlesi 24,312'dir. Değerliliği yani yükü +2'dir. Özgül ağırlığı 1,74'dür. En hafif metallerden birisi olduğu için bileşiklerde sık sık kullanılır. Gümüş rengine dönük beyaz renkte, kolayca yanabilen, nemli ortamlarda yükseltgenebilen bir elementtir.

Magnezyum; kalsiyum minerali ve fosfor ile vücutta kemiklerin yapısına katılır. İskelet kaslarının ve sinir dokusunun sağlıklı olarak görevlerini yapabilmesi için gerekli olan bir mineraldir. Vücutta toplam magnezyum oranı 20-30 g kadardır. Bu oranın hemen hemen %60-70 kadarı kemiklerde, %1,5 oranı ise magnezyum fosfat formülü Mg3(PO4)2) olarak bulunur. Geriye kalanı da yumuşak dokuda ve vücut sıvılarında bulunur.

Magnezyum mineralinin tuzları temel bir besin elementidir. Bu tuzlar ayrıca vücutta çok sayıda enzimin kofaktörüdür. Yani bazı enzimlerin aktif hale gelmesi için gerekli olan maddedir.

Fosfat (PO4)-3; Kimyada bir köktür. Sembolü (PO4)-3 şeklindedir. - işareti anyonik olduğunu gösterir. 1 fosfor (P) ve 4 adet oksijen (O) atomundan meydana gelir. Yapay gübrelerde kullanılır. İlaçların yapısında fosforik asidin tuzu kullanılır.
" } ] }