{ "title": "Sodyum Fosfat", "image": "https://www.fosfat.gen.tr/images/Sodyum-Fosfat-15.jpg", "date": "20.01.2024 22:30:50", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Sodyum Fosfat; Sodyum fosfat kullanım alanı oldukça geniş olan bir kimyasal bileşiktir. Sodyum kimyasal sembolü Na olan bir elementtir ve fosfat ise kimyasal sembolü PO4-3 olan bir kimyasal köktür. Sodyum fosfat türüne göre Na ve PO4-3 belirli oranlarda birleşimi ile meydana gelir. Sodyum fofat genel olarak eczacılık ve doktorluk alanında yaygın olarak kullanılır. Sodyum fosfat, fosforik asidin sodyumlu tuzudur. Sodyum fosfat bileşiğinin farklı türleri bulunur. Sodyum fosfat türleri; Tri sodyum fosfat, di sodyum fosfat ve mon sodyum fosfat olmak üzere üç şekilde incelenir.

Sodyum (Na); vücuttaki asit-baz dengesini ayarlamaya yardımcı olur, vücudun suyu tutmasına destek olur. Bir sodyum bileşiği olan sodyum fosfat ise hücrelerin kasılmasını sağlayan ve hücre dışında bulunan katyonlar arasında en çok yer alan madendir. Sodyum fosfat, vücuttan hem terleme hem de idrar yolu ile atılır.

Sodyum Fosfat Türleri ve Sembolleri

Tri Sodyum Fosfat ve Sembolü; Kimyasal formülü Na3PO4 olan bir bileşiktir. Dış görünüşü beyaz granül ya da kristal yapıda ve toz şeklindedir. Kireç önleme, deterjan karşımlarında kullanma, suyu yumuşatma, şeker ağartma, cila olarak kullanımı, gıda mayası olarak ve hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlarda mineral bakımından zengin bir yem yapımında kullanılan sodyum fosfat türüdür. Evsel klor ağartıcı ile aynı çözelti içerisinde yer alır. Tri sodyum fosfat gıda sektöründe E 339 kodu altında asitlik düzenleyici olarak, kalınlaştırıcı ajan ya da ayırma ajanı (Metal kompleksleştirici) olarak da kullanılır.

Di Sodyum Fosfat ve Sembolü; Kimyasal formülü Na2HPO4 olan bir bileşiktir. Dış görünüş olarak şeffaf ve kristal yapıdadır. Di sodyum fosfat suda çözünme özelliği vardır. İşleme tekstil ve diğer sektörlerde aralığı 4-9 pH kontrolü için kullanılan bir işleme peynirin katkı maddesidir. PH kontrolü yapmada ve peynir katkı maddesi olarak da kullanılır. Kolonoskopi öncesi bağırsakların temizlenmesi ve kabızlık halinde müshil olarak da kullanılır. Ayrıca sanayi sektöründe inceltici ve tütün işleme de nem tutucu özelliği vardır.

Mono Sodyum Fosfat ve Sembolü; Kimyasal formülü NaH2PO4 olan bir bileşiktir. Mono sodyum fosfat kuru ve serin ortamlarda saklanmalıdır. Ayrıca uyumsuz olan maddelerden uzak tutulmalıdır. Mono sodyum fosfat sodyum fosfat türleri arasında insan vücuduna en zararlı olan türdür. Bu nedenle cilt ile devamlı temasından uzak tutulmalıdır. Tahriş edici nitelikte bir maddedir. Mono sodyum fosfat solunma ve yutulma yapılmamalıdır, zararı fazladır. PH değerini düzenmelemeye yardımcı olur.
" } ] }